Aktualitātes

22.martā plkst.11.00 Meža ielā 4-43, Tukumā, notiks projekta „Kuņģa – zarnu trakta audzēju novēršanas pētījums, agrīni atklājot atrofisku gastrītu un resnās un taisnās zarnas bojājumus“ (GISTAR) atklāšanas pasākums.

Ar Tukuma novada Domes 2015.gada 22.decembra lēmumu (prot.Nr.14, 20.§.) deputāti atbalstīja Tukuma novada Domes sadarbību ar Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāti un Starptautisko vēža pētniecības aģentūru projekta GISTAR īstenošanā.
Projekta galvenais mērķis ir pētīt gremošanas trakta audzēju skrīninga iespējas, to agrīnu diagnostiku un procesa efektivitāti.


Projekta laikā veseli indivīdi vecumā no 40 līdz 64 gadiem tiks uzaicināti labprātīgi piedalīties zinātniskajā projektā. Tiks aizpildīta anketa, kas apkopo dzīvesveida faktorus, kā arī iepriekšējās saslimšanas un sūdzības. Daļa dalībnieku, kuri būs izteikuši vēlmi piedalīties projektā, tiks uzaicināti turpmākajiem izmeklējumiem. Dalībnieku atlase notiks pēc nejaušības principa, bet tiem dalībniekiem, kuriem būs nepieciešama tūlītēja medicīniska palīdzība, tiks rekomendēts veikt diagnostiskos testus. Atlasīto dalībnieku grupai tiks piedāvāts nodot asins analīzes, lai identificētu kuņģa atrofijas pazīmes (stāvoklis, kam raksturīgs pastiprināts kuņģa vēždraudes risks) un veikt slēpto asins piejaukuma noteikšanas testu izkārnījumos jeb fēcēs (lai atlasītu pacientus ar paaugstinātu kolorektālā vēža risku). Pacienti, kuriem tests būs pozitīvs (novērotas novirzes no normas), tiks uzaicināti turpmākiem izmeklējumiem. Tiek plānota arī tālāka projektā iesaistīto pacientu novērošana 10-15 gadu periodā. Piedalīšanās pētījumā, veiktie izmeklējumi un, ja nepieciešams, medikamenti kuņģa baktērijas izskaušanai būs bez maksas. Pētījuma vadītājs ir LU MF profesors, gastroenterologs Mārcis Leja.
Pētījumā jau ir iesaistīti vairāk nekā 3000 Vidzemes, Latgales un Kurzemes iedzīvotāju no Cēsu, Alūksnes, Ludzas un Saldus novadiem.
Projekta kopējās izmaksas ir 238 300 euro, no kurām 204 300 euro jeb 83% ir LU ieguldījums un 34 000 euro jeb 17%– Tukuma novada pašvaldības ieguldījums.
Pētījuma aktivitāšu ieviešana paredzēta no 2016.gada 15.marta līdz 2016.gada 15.decembrim.