Pašvaldība
Attālinātām mācībām pieaugušajiem pieteikušies vairāk nekā 11 000 iedzīvotāju

Attalinatai kartai pieteicies 11181 iedzivotajs
Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide" attālināto mācību kārtā pieteicies 11 181 iedzīvotājs, un uzņemšanas noteikumiem atbilstīgi ir 10 780 pieaugušie. Daudzi interesenti pieteikušies vairāk nekā vienā izglītības programmā, līdz ar to kopā saņemti 16 967 mācību pieteikumi, bet apstiprināti 16 369. Pēc dalībnieku pārbaudes noraidīti 598 pieteikumi jeb 401 persona, kas vecuma neatbilstības vai nodarbinātības statusa dēļ nav kvalificējusies mācībām.

Izvēlas IKT, mākslas, transporta un loģistikas nozares
Attālinātās mācību programmas šoreiz piedāvātas 11 tautsaimniecības nozarēs. Lielākā daļa jeb vairāk kā 80 % pieaugušo pieteikumu iesniegti IKT un elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē (9 438 iedzīvotāju pieteikumi), mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektorā (3 151 iedzīvotāju pieteikumi), kā arī transporta un loģistikas nozarē (1 239 iedzīvotāju pietekumi).
Vispieprasītākās izrādījušās tādas IKT nozares izglītības programmas kā “Biznesa projektu vadīšana ar Agile, Scrum un citiem rīkiem digitālā vidē” (488 iedzīvotāju pieteikumi) un “Programmēšanas valodas Python un datorsistēmas” (380 iedzīvotāju pieteikumi). Liela iedzīvotāju interese ir arī par dārzkopības nozares izglītības programmu “Dārzkopības pamati” (351 iedzīvotāju pieteikumi).

Attālināto mācību kārtā pieaugušie pirmo reizi studiju kursus vai studiju moduļus varēs apgūt arī koledžā vai augstskolā. Augstākās izglītības iestāžu vidū vislielāko pieteikumu skaitu ir saņēmusi Biznesa augstskola Turība (3 082 iedzīvotāju pieteikumi 33 izglītības programmās) un Rīgas Tehniskā universitāte (2 229 iedzīvotāju pieteikumi 17 izglītības programmās).

Mācības uzsāks līdz augusta beigām
Tuvāko dienu laikā izglītības iestādes no VIAA saņems informāciju par uzņemšanas noteikumiem atbilstošiem mācību pieteikumu iesniedzējiem. Tad tās sazināsies ar dalībniekiem, lai uzsāktu mācību grupu komplektēšanu un mācību līgumu slēgšanu, jo izglītības iestādēm mācības jāuzsāk līdz 2020. gada 31. augustam. Ja pieteikums ir noraidīts, tad persona saņems informatīvu e-pastu.

Ja iedzīvotājs ir pieteicies vairākās izglītības programmās, tad saziņā ar izglītības iestādēm būs jāizvēlas dalība vienā programmā.
Ja atsevišķās izglītības programmās iestādes saņems lielāku pieteikumu skaitu, nekā sākotnēji bija gaidīts, tad izglītības iestādei, izvērtējot savu kapacitāti, ir iespēja atvērt papildu grupas un uzņemt visus interesentus, jo mācību dalībnieku skaits nevienā no programmām nav ierobežots. Ja izglītības iestādei tomēr nebūs iespēju nodrošināt visiem interesentiem mācību vietu, tad mācību pieteikumus izskatīs pēc uzņemšanas priekšrocībām un pieteikumu saņemšanas secības (detalizēta informācija šeit).

Savukārt, ja kādā no izglītības programmām nebūs sasniegts nepieciešamais pieteikumu skaits, lai nokomplektētu mācību grupu, tad mācības var atcelt, bet projekta dalībnieki mācību grupu komplektēšanas laikā var izvēlēties citu mācību programmu, ja citās izglītības iestādēs līdzīgā vai citā programmā ir brīvas vietas.

2020. gada augusta beigās un septembrī ir gaidāma nākamā pieteikšanās mācībām pieaugušo izglītības programmās. Aicinām sekot līdzi aktualitātēm www.macibaspieaugusajiem.lv un VIAA sociālo mediju kontos Facebook, Twitter vai Draugiem.

ES fondu pieaugušo izglītības projektu “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” īsteno VIAA, lai novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam un veicinātu gan strādājošo konkurētspēju, gan darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, ieguldot tajā vairāk nekā gandrīz 47 miljonus eiro. Kopumā projektā līdz 2023. gadam plānots mācībās iesaistīt 53 tūkstošus nodarbināto.

Papildu informācija:
Elīna Līva Rudāne
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
vecākā informācijas speciāliste
Tālr.: 67785436
e-pasts: liva.rudane@viaa.gov.lv